اقتصادطلایی : رئیس اتاق بازرگانی تهران در صفحه اینستاگرام خود در واکنش به تنشهای اخیر در منطقه خاورمیانه نوشته که برنامهریزی از همه کنشگران عرصه اقتصاد سلب شده است.
محمود نجفیعرب، رئیس اتاق بازرگانی تهران در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
آسمان همه جای جهان یک رنگ نیست. جایی از اسمان گلوله میبارد، در گوشه دیگری از جهان آسمان آفتابی است و مردم به تماشای آن مینشینند، در شهر دیگری مثل همین تهران چنان آلودگی فراگیر است که اصلاً آسمان پیدا نیست.
طی چند ماه اخیر و با آغاز نبرد غزه، وضعیت جهان بههمریخته و خیلی از معادلات جهانی امکان روند سنجی و پیشبینی پذیری را از دست دادهاند. بخصوص طی چند هفته اخیر و با آغاز منازعات تازه در خلیجفارس، بازهم وضعیت پیچیدهتر از قبل شده است.
این در حالی است که پیشبینی روندها از نیازهای اولیه فعالان اقتصادی و صاحبان کسبوکارها به شمار میآید.
البته در اقتصاد ایران نه پس از تحولات اخیر که از سالها و بلکه دهها قبل امکان برنامهریزی از همه کنشگران عرصه اقتصاد سلب شده است. رفتارهای سلیقهای، بروز و ظهور بحرانهای پیشبینینشده، نا ترازیهای گوناگون مانند نا ترازی برق و گاز، بحران شبکه بانکی و تحریمهای خارجی همگی منظومه اقتصادی پیشبینیناپذیری برای ایران ساخته است.
با این وجود هنوز حداقلهای وجود دارد که شاید بتوان بامطالعه آنها تا حدی از روندهای آینده مطلع شد. بهطور خاص موسسه اکونومیست همزمان با آغاز سال جدید میلادی، مجلدی از پیشبینی وضعیت آینده اقتصاد جهان ارائه میکند که در بسیاری مواقع دقیق و کاربردی است. اکونومیست یک قرن است که به این کار میپردازد.
ازجمله نکات قابل توجه پیشبینیهای اکونومیست این است که در سال جدید میلادی میزان اتکای جهان به انرژیهای پاک را رو به افزایش میداند. در حال حاضر تنها ۱۱ درصد از انرژی موردنیاز از این طریق تأمین میشود. پیشبینی دیگر مربوط به قیمت نفت است که برای ایران اهمیت زیادی دارد. اکونومیست نوشته است به دلیل موضوعات سیاسی و منازعات منطقه خلیجفارس قیمت نفت خام افزایش مییابد ولی به دلیل رشد تولید عربستان، این رشد قیمت بهسرعت خنثی خواهد شد.
در مورد دیگری اکونومیست پیشبینی کرده که تولید خودروهای برقی در جهان با افزایش سرمایهگذاری دولتها بیشتر شود و البته تأکید کرده که نیمی از این تولیدات مربوط به چین خواهد بود. ضمن آنکه در مورد اقتصاد چین پیشبینیشده که همچنان رکود در اقتصاد این کشور باقی میماند. نکته قبل توجه اینکه اکونومیست میزان تورم جهانی را نزولی پیشبینی کرده ولی همزمان تورم آینده ایران را فزاینده دانسته است. همین روند در مورد میزان مصرف هم وجود دارد که پیشبینیشده میزان مصرف درکشورهای توسعهیافته افزایش مییابد ولی در ایران به دلیل فشارهای تورمی از مصرف کاسته میشود. نکته قابلتوجه این پیشبینیها در مورد آینده خاورمیانه است که طبق مطالعات اکونومیست از پس بحرانهای اخیر و جنگهای تازه، صلحی بزرگ در خاورمیانه رقم میخورد. امید آنکه این آخرین پیشبینی محقق شود.
منطقه و ایران به صلح، ثبات و توسعه نیاز دارند. در ضمن برای مطالعه همه پیشبینیهای اکونومیست میتوانید به شماره ۱۳۶ ماهنامه آیندهنگر مراجعه کنید.