شرکت فولاد آلیاژی ایران به عنوان بزرگترین تولیدکننده انواع فولاد آلیاژی در ایران و غرب آسیا و یکی از مدرنترین کارخانههای تولید فولاد آلیاژی دنیا شناخته میشود.
کارخانههای فولادسازی، نورد مقاطع سنگین، نورد مقاطع سبک، عملیات حرارتی و تکمیلکاری این شرکت مجهز به پیشرفتهترین تجهیزات و برخوردار از بالاترین سطح دانش فنی روز دنیا است که امکان تولید فولادهای آلیاژی و مخصوص را با بهترین کیفیت و منطبق با استانداردهای بینالمللی میسر ساخته است. این کارخانجات در سال ۱۳۷۹ با هزینهای بالغ بر ۴۱۲ میلیارد ریال و ۴۷۸ میلیون دلار راهاندازی و شروع به تولید کرد.
محصولات این شرکت در صنایع خودروسازی، ماشینسازی، نفت و گاز و پتروشیمی، ابزارسازی، نیروگاهی، ریلی، ساخت لوازم پزشکی و جراحی و سایر صنایع کاربرد وسیع و ویژه دارند.
شرکت فولاد آلیاژی ایران شامل چهار کارخانه اصلی فولادسازی با ظرفیت سالانه ۶۰۰ هزار تن، نورد سنگین با ظرفیت ۲۵۰ هزار تن، نورد سبک با ظرفیت ۲۶۰ هزار تن و واحد عملیات حرارتی و تکمیلکاری است.
مهمترین مواد اولیه فولاد آلیاژی جهت تولید محصولات آهن اسفنجی و آهن قراضه به همراه آلیاژها است که سطح مصرف آهن قراضه کمتر از ۵ درصد و با افزایش سهم آهن اسفنجی در سالیان اخیر به بیش از ۹۵ درصد رسیده است. البته به سبب نزدیکی به کارخانه آهن و فولاد غدیر ایرانیان و داشتن سهامداران مشترک، تأمین آهن اسفنجی شرکت فولاد آلیاژی ایران تسهیل شده و ریسک تامین مواد اولیه به میزان قابل توجهی کاهش یافته و ضمن آن که به دلیل نزدیکی کارخانهها هزینه حمل و نقل کمتری به شرکت تحمیل میشود و بر حاشیه سود شرکت اثر مثبت میگذارد.
دیگر مزیت رقابتی شرکت فولاد آلیاژی ایران این است که محصولات فولاد آلیاژی، محصولات خاص تلقی میشوند و تعدد تولیدکنندگان در این حوزه وجود ندارد؛ همین موضوع سبب شده تا سهم بازار شرکت قابل توجه باشد و بدین شکل، فروش مقداری به نرخهای منصفانه تضمین شده است و مشکل و ریسک خاصی در بخش فروش محصولات و جذب مشتریان وجود ندارد.
پروژه فولادسازی ۲ (یزد یک) مهمترین پروژه شرکت فولاد آلیاژی ایران محسوب میشود که در راستای اجرای برنامههای توسعه محصول تعریف شد. این پروژه در مراحل پایانی راهاندازی قرار دارد و به زودی با ظرفیت اسمی۷۰۰ هزار تن وارد مدار تولید میشود.
افتتاح این پروژه که چندی پیش به صورت غیر رسمیانجام گرفت از این حیث حائز اهمیت است که ۱۳ سال فرایند راهاندازی و اجرای آن به طول انجامیده بود و در این سالها تحریمهای گسترده مانع اصلی پیشرفت آن بود. با همه این اوصاف و با وجود مشکلات زیادی و چالشهای بسیاری که به دلیل تحریم ایجاد شده بود، پروژه یزد ۱ سرانجام در روز ۱۹ مهر ماه سال ۱۴۰۲ تکمیل شد و عملا پرونده این پروژه با موفقیت بسته شد.
اکنون بعد از ۱۳ سال، ۱۴ ذوب و همچنین اولین ریختهگری مداوم در کارخانه یزد ۱ بدون هیچ گونه خطا و مشکلی و با موفقیت کامل انجام شد و به مرحله تولید رسید. مطابق با برنامه زمانبندی برآورد شده، در حال حاضر در چند مقطع متفاوت ذوب و ریختهگری در کارخانه یزد یک شرکت فولاد آلیاژی ایران انجام گرفته و در حال رسیدن به نمودار تولید هستند. اکنون مدتی است که از مرحله تولید آزمایشی در این پروژه میگذرد و پس از طی کردن کلیه فرایندهای اولیه، به زودی به صورت رسمیافتتاح خواهد شد و پیشبینی میشود که با پشت سر گذاشتن فرایندهای لازم، به زودی به مرحله تولید پایدار برسد و محصولات این کارخانه نیز به سبد فروش شرکت افزوده شود.
کارخانه یزد یک با ظرفیت بالایی که در تولید شمشهای فولاد آلیاژی دارد، ۳ درصد به ظرفیت تولید فولاد کشور افزوده میشود. از سوی دیگر، راه اندازی این کارخانه صرفهجویی ارزی قابل توجهی به همراه داشته و حدود ۲۰۰ میلیون یورو سرمایهگذاری ارزی ریالی به چرخه اقتصادی کشور برگشت.
بهرهبرداری از پروژهای که ۱۳ سال با وقفه مواجه بوده نشان میدهد که شرکت فولاد آلیاژی ایران عزم جدی در پیشبرد اهداف شرکت و سهامداران دارد و با تمام توان و قدرت برای به بار نشاندن طرحهای توسعهای خود تلاش میکند تا در بازارهای جهانی خوش بدرخشد.
به فهرست پروژههای در دست اجرای این شرکت میبایست پروژه میلگرد و وایر آلیاژی با ظرفیت تولید ۴۵۰ هزار تن را نیز اضافه کرد که تا پایان شهریور ماه ۵۶ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و پیش بینی میشود تا پایان تابستان سال آینده به بهرهبرداری برسد.
بدین ترتیب، با وارد مدار شدن کارخانه یزد یک امکان تولید شمشهای ریختگی از انواع گریدهای آلیاژی و مهندسی و توسعه بازار و سبد محصولات فراهم میشود. همچنین با راه اندازی و افتتاح طرح پروژه وایر، با تولید کلاف از سایز ۵٫۵ میلیمتر به بالا و افزایش ظرفیت تولید شاخه، یکی دیگر از مهمترین فازهای توسعه محصول در شرکت فولاد آلیاژی ایران رقم خواهد خورد که با توجه به نوع محصولات تولیدی، توسعه بازارهای داخلی و صادراتی را به همراه خواهد داشت.
به عبارتی، در آیندهای نه چندان دور شاهد افزایش تولید و فروش «فولاژ» خواهیم بود و با سبدی متنوع از محصولات خاص فولادی، مشتریان داخلی و خارجی بسیاری به پای میز مذاکره با این شرکت خواهند آمد و آمار و ارقامها به زودی حکایتهای شیرینی را برای سهامداران «فولاژ» روایت خواهند کرد.
بر اساس پیش بینیهای انجام شده، اگر قطعیهای شدید و مکرر برق در تابستان و گاز در زمستان به شرکتها مهلت بدهد و چرخ تولید از حرکت نایستد، میتوان انتظار داشت پس از وارد مدار شدن پروژه یزد یک و افزوده شدن تولیدات این خط به سبد محصولات شرکت، درآمدهای شرکت تا مرز ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یابد؛ لازم به ذکر است که در سال ۱۴۰۲ مجموع درآمدهای عملیاتی شرکت فولاد آلیاژی ایران بالغ بر ۱۷ هزار و ۶۵۹ میلیارد تومان بود و هم اکنون با سپری شدن ۸ ماه از سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۲ هزار و ۱۲۶ میلیارد تومان به حساب درآمدهای شرکت نشسته است.
قدمهای این شرکت در مسیر سودسازی همچون فولادهای آلیاژی محکم و استوار بوده و در مسیر صعود هیچ انحرافی را نپذیرفته و سعی در حفظ روندهای رو به رشد و افزایشی خود کرده است. با افزوده شدن خطوط تولید یزد یک و کلاف قطعا این روندها همچنان در جاده صعودی باقی خواهند ماند و در سنوات آتی وضعیت سودآوری شرکت دچار تحول قابل توجه خواهد شد.