true

کاوه زرگران، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران میگوید که اگر فرآیند تولید محصولات کشاورزی بهگونهای باشد که میزان و دفعات استفاده از آفتکشها، آلایندگی محصول را افزایش دهد، طبیعی است که این محصول شانسی برای ورود به سایر کشورها نخواهد داشت. بنابراین، کشاورزان در انجام فرآیند کشت باید به نحوه استفاده از سموم و آفتکشها توجه نشان دهند.
به گزارش اقتصادطلایی به نقل از روابط عمومی ،داستان باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی تا آنجا پیش رفته است که پای فلفلهای صادراتی ایران به روسیه بازنشده، مرجوع شد. این مساله البته به تازگی در مورد سیبزمینی صادراتی ایران به ازبکستان و محموله هندوانه و کشمشی که به دیگر بازارها فرستاده شده بود، نیز تکرار شدهاست. رضا نورانی، رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران در خبری اعلام کرده است که روسیه فلفل وارداتی از ایران را با ادعای نداشتن گواهینامه باقیمانده سموم کشاورزی، مرجوع کرده است. نورانی در اینباره توضیح داده است که فدراسیون روسیه نامه ای به رئیس گمرک داغستان نوشته و تأکید کرده است که واردات فلفل از ایران به دلیل آنچه نقض مکرر استانداردهای بهداشتی عنوان شده است، انجام نشود. در بخشی از نامه به فلفل اشاره شده است و در بخشی دیگر از آن ظاهرا عنوان محصولات کشاورزی آمده است. حالا گفته میشود که گلخانهدارانی که به پشتوانه تقاضا در بازار روسیه، اقدام به سرمایهگذاری در تولید این محصول کرده بودند با خطر ورشکستگی مواجه هستند.
در همین رابطه، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران با بیان اینکه «روسیه قوانین سختگیرانهای در مورد محصولات غذایی که وارد این کشور میشود، اعمال میکند و حد مجاز آلایندهها در مبادی ورودی به این کشور به شدت کنترل می شود» ادامه داد: در کشور ما محصولات کشاورزی بدون آنکه از نظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار گیرند به بازار عرضه می شود. بنابراین، زمانی که محصولی مرجوع میشود، در مییابیم که در مورد استفاده از کود یا آفتکش ها زیادهروی شده و همین مساله سبب میشود که این کالاها از مقاصد صادراتی عودت داده شود. البته محصولات صادراتی به روسیه از اقصی نقاط جهان با این مساله مواجه هستند؛ به این دلیل که این محصولات به شدت کنترل شده و قوانین سختگیرانهای بر آن اعمال میشود.
کاوه زرگران با تاکید بر اینکه، محصولات کشاورزی ایران معمولا از نظر میزان آلایندگی مورد آزمایش قرار نمیگیرد، افزود: اگر فرآیند تولید به نحوی باشد که میزان و دفعات استفاده از آفتکشها، آلایندگی محصول را افزایش دهد، طبیعی است که این محصول شانسی برای ورود به سایر کشورها نخواهد داشت. بنابراین، کشاورزان در انجام فرآیند کشت باید به نحوه استفاده از سموم و آفتکشها توجه نشان دهند.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران، گفت: در مورد سطح استاندارد استفاده از سموم، قوانینی وجود دارد اما اجرا نمیشود و محصولات کشاورزی با هر میزان آلایندگی از مزرعه برداشت میشود و بدون هیچ کنترلی به مصرف میرسد.
مصرف سموم پرخطر در تولیدات کشاورزی
سید مهدی حسینی رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود نیز در واکنش به بازگشت محمولههای صادراتی فلفل ایران به روسیه که طی روزهای اخیر، خبرساز شدهاست، یادآور شد که چندی پیش نیز، سیبزمینی صادراتی ایران به ازبکستان نیز به دلیل آنچه که باقیمانده سموم از سوی این کشور اعلام شد، برگشت خورد در حالی که سال گذشته نیز، برخی دیگر از محصولات کشاورزی از جمله هندوانه و کشمش از چندین بازار صادراتی به همین دلیل مشخص، عودت داده شد.
وی با تاکید بر اینکه سم، یک تکنولوژی است و نه محصول، گفت: آنچه که در داخل کشور به عنوان سموم تولید میشود، از کیفیت مورد قبول و انتظار برای مصرف در محصولات صادراتی در بخش کشاورزی برخوردار نیست و این در حالی است که سازمان حفظ نباتات مانع واردات سموم به کشور شدهاست.
حسینی با بیان اینکه، در تولید محصولات کشاورزی در داخل کشور، عمدتا از روی ناآگاهی کشاورزان، از سموم پرخطر استفاده میشود، افزود: بخش بزرگی از کشاورزان کشور، نسبت به دوره کارنس سموم مصرفی، اطلاعات و آگاهی کافی ندارند، حال آنکه استفاده از سموم پرخطر نیز در تولید محصولات کشاورزی و باغی در داخل ایران، به معضل بزرگی تبدیل شده است که نتیجه آن، در بازگشت محمولههای صادراتی دیده میشود.
به گفته رئیس انجمن واردکنندگان سم و کود، آنچه که از سوی سازمان حفظ نباتات نسبت به عدم مصرف و استفاده از سموم پرخطر در تولید محصولات کشاورزی در کشور، عنوان شدهاست را نباید باور کرد. وی همچنین افزود: سازمان حفظ نباتات در حالی مانع واردات سموم با کیفیت و کمخطر به کشور شده است که این ممانعت باعث تولید سموم و کود بیکیفیت و عدم رقابت در این بازار شده است.
حسینی با اشاره به اینکه در حال حاضر، 75 درصد سموم مصرفی بخش کشاورزی کشور، تولیدات داخلی و 25 درصد نیز سموم وارداتی است، افزود: از میزان 25 درصد سموم وارداتی، حدود 8 درصد آن محصولاتی است که در داخل توان تولید برای آن وجود ندارد و حدود 7 درصد این حجم از فرآوردههای وارداتی نیز سموم کمخطر است.
وی با این یادآوری که سم خوب و مناسب در داخل کشور برای مصرف در بخش کشاورزی وجود ندارد، تصریح کرد که برای گذر از مشکلات پیش آمده و عدم بازگشت محصولات کشاورزی صادراتی ایران از بازارها، سازمان حفظ نباتات باید ممانعت خود از واردات سموم خارجی را بردارد و به قید فوریت، از مصرف سموم پرخطر در داخل کشور جلوگیری شود.
حسینی در عین حال، تاکید کرد که برای رفع معضل سموم پرخطر در داخل کشور، راهکارهایی طی مشارکت انجمن واردکنندگان سم و کود با کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران به دست آمده و آماده ارائه به وزارت جهاد کشاورزی است.
true
true
https://eghtesadtalaei.ir/fa/?p=61768
true
true